Normalment mentre dormim, els músculs que controlen la llengua i el paladar tou mantenen la via respiratòria oberta (1). Si aquest músculs es relaxen, la via respiratòria és fa més estreta i això causa roncs i dificultat per respirar (2). Si aquest músculs es relaxen massa, la via respiratòria pot bloquejar-se per complet impedint la respiració (3). Aquesta condició s’anomena apnea obstructiva del son.
Diagnòstic
- Com podem saber si algú pateix apnea obstructiva del son?
- Si prestem atenció a la persona mentre dorm i escoltem roncs seguits d’un període de silenci, i a continuació es produeix un fort esbufec i la persona torna a respirar una altra vegada. Aquesta és una senyal indicativa de l’apnea obstructiva del son (AOS).
- Quins són els símptomes de la síndrome de l’apnea obstructiva del son?
-
- Excessiva somnolència durant el dia
Moltes persones amb AOS se senten cansades durant el dia. Es poden adormir a la feina, mentre condueixen, llegeixen o veuen la televisió. - Roncs forts
La majoria de les persones amb AOS ronquen fort. Els roncs són sovint interromputs per un silenci i seguits per esbufecs. - Irritabilitat
Degut a la falta de son i l’estrès derivat d’intentar portar una vida normal, les persones amb AOS sovint són irritables.
- Excessiva somnolència durant el dia
- Qui pateix apnea obstructiva del son?
- És una condició comú que afecta fins a un 6% de la població i pot afectar a persones de qualsevol edat i sexe.
El Centre Mèdic Mútua General de Catalunya posa a la seva disposició un programa específic per al diagnòstic de l’apnea del son: Programa de despistatge de l’apnea/hipoapnea del son, dintre de la Unitat de Medicina Preventiva i obert a tothom.
Tractament
El tractament més comú és la pressió d’aire positiva i continuada nasal (CPAP). La CPAP no és un medicament, ni una cirurgia, però permet un tractament eficaç. Actualment, el recomanen la majoria del metges a tot el món i està ajudant moltes persones que pateixen l’AOS.
Per obtenir més informació sobre el tractament específic de l’apnea obstructiva del son visiti el web: www.terapiacpap.com on s’expliquen detalladament les diferents modalitats de tractament.